AktualnoObjave partnerjev

Najbolj priljubljeno božično pecivo s cimetom

božično pecivo s cimetomV času božičnih praznikov iz kuhinj diši po peki piškotov. Pogosto se med ta vonj prikrade vonj po cimetu, saj božično pecivo s cimetom med najbolj priljubljenimi božičnimi sladicami. Najbolj poznani sta dve vrsti cimeta, cejlonski cimet in kasija. Cejlonski cimet je svetlo rjave barve in nežnega vonja. Kasija je temnejše barve in močnejšega okusa, čeprav nima tako sladkega vonja. Obe vrsti cimeta sta približno enake kakovosti.

Za začinjanje in peko piškotov, uporabljamo tako cimetove palčke kot zmlet cimet. Cimetove palčke so bolj primerne za pripravo toplih pijač in kompotov, zmleti cimet pa za peko božičnih peciv. Zelo priljubljene so cimetove zvezdice, božične štruce ali božično medeno pecivo.

Božično pecivo s cimetom

Božično pecivo običajno pečemo kakšen teden pred Božičem. Vsa peciva in piškoti s cimetom se ponavadi dobro posrečijo, zato si tudi primerna, da jih pečemo z otroci. Cimet se odlično ujame z jabolki, zato lahko razmislimo tudi o receptu za božično pecivo, ki bi vsebovalo jabolka. (1)

Cimetovo pecivo

Cimetovo pecivo je med najbolj preprostimi pecivi, ki vsebujejo cimet. Za 60 koščkov peciva, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 250 gramov pšenične moke
  • 75 gramov drobno zmletega sladkorja
  • 1 vrečko vaniljevega sladkorja
  • 1 žlica ruma
  • malo soli
  • 1 žlica zmletega cimeta
  • 1 rumenjak
  • 125 gramov masla
  • 1 beljak
  • 2 žlici cimetovega sladkorja ( za cimetov sladkor zmešamo 2 žlici sladkorja in polovico žličke zmletega cimeta)

Moko presejemo v večjo posodo in dodamo sladkor, vaniljev sladkor, rum, sol, cimet in rumenjak. Maslo narežemo na kocke in ga dodamo v posodo. Vse sestavine temeljito obdelamo s kavljema ročnega mešalnika. Nato maso na pomokani mizi pregnetemo v gladko testo, ki ga za eno uro postavimo v hladilnik.

Testo vzamemo iz hladilnika in ga tanko razvaljamo. Izrežemo polmesece, ki jih zložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Beljak stepemo v čvrst sneg in z njim premažemo polmesece. Posujemo jih s cimetovim sladkorjem in jih približno deset minut pečemo pri 180 stopinjah C.

Še več idej za peko božičnega peciva: